Veilig en Gezond op het Dak
Inspectie SZW wil dat veilig werk vanzelfsprekend is PDF Afdrukken E-mail

14 maart 2019

Werknemers raken steeds vaker betrokken bij ernstige ongevallen op het werk. Uit cijfers van Inspectie SZW blijkt dat het aantal meldingen van een arbeidsongeval met 4 procent is gestegen: 4212 in 2017, 4368 in 2018.

Vorig jaar vielen er bij 70 arbeidsongevallen 71 dodelijke slachtoffers. Een zorgwekkende stijging ten opzichte van 2017, toen vielen er 54 dodelijke slachtoffers bij ongevallen. De meeste fatale ongevallen vonden plaats in de bouwnijverheid (20), gevolgd door vervoer en opslag (11), handel (11) en industrie (10).

Meer onveilige situaties en meer ongevallenVeilig werken op het dak
Inspecteur-generaal Marc Kuipers (ISZW): “Dit is een triest bericht. Het is in ons aller belang dat wie ’s ochtends gezond naar zijn werk gaat, ’s avonds ook weer veilig en gezond thuiskomt. Maar helaas is veilig werk niet vanzelfsprekend. We zien in deze economie dat er sneller en efficiënter moet worden gewerkt. Gevolg: meer onveilige situaties en meer ongelukken. Ik roep bedrijven op meer werk te maken van veilige arbeidsmiddelen, veiligheidsprocedures en een cultuur van gezond en veilig werken. Bedrijven zouden ervan doordrongen moeten zijn dat veiligheid en gezondheid bij het werk staat of valt met de cultuur in het bedrijf.”

Relatief meer ongevallen bij kleine bedrijven
Ongelukken tijdens het werk komen relatief meer voor bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers. Per honderdduizend werknemers van kleine bedrijven zijn 67 mensen betrokken bij een ongeval. Bij middelgrote en grote bedrijven zijn dat respectievelijk 46 en 11 personen. Jongeren tussen 15 en 24 jaar en ouderen zijn ook vaker betrokken bij arbeidsongevallen. Het vallen van hoogte, ‘gegrepen’ worden door bewegende delen van een machine, geraakt worden door vallende objecten en aanrijdingen zijn de meest voorkomende ongelukken. 

 
< Vorige   Volgende >