Veilig en Gezond op het Dak
Wie de veiligheidsschoen past... PDF Afdrukken E-mail

23 juli 2015

In de bouw – dus ook voor dakdekkers op de bouwplaats - is het dragen van een veiligheidsschoen met S3-codering verplicht. Deze schoenen voorkomen verwondingen door bijvoorbeeld trappen in scherpe voorwerpen (spijkers). Verder beschermt de ingebouwde veiligheidsneus de tenen en voorvoet tegen vallende voorwerpen. Andere eigenschappen zijn: gesloten hiel, antistatisch, energie-absorberende hak, waterdichte schacht, stalen tussenzool en bij voorkeur een geprofileerde loopzool. Dit laatste kan afhankelijk zijn van de uit te voeren werkzaamheden en de daarbij horende risico’s (denk aan shingle werk en mineraal werk; dit kan met een ongeprofileerde (vlakke) loopzool. Voor veiligheidslaarzen geldt een S5-codering. Andere coderingen: SAS of SZ staat voor stalen tussenzool. SN staat voor stalen neus. Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan EN-345 en codering S3.

PasvormGezond en veilig geschoeid op het dak
Tot zover de ‘technische’ aspecten van de veiligheidsschoen. Minstens zo belangrijk – en helaas nog te veel onderschat – is dat de schoen goed moet passen (‘lekker zitten’). Bij een brede voet hoort een bredere veiligheidsschoen en géén grotere maat! Een slecht passende schoen is slecht voor de gezondheid en kan allerlei klachten veroorzaken (voetafwijkingen, been- of zelfs rugklachten).

In het Arbobesluit (art. 8.3) staat het duidelijk:
Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn in beginsel bestemd voor gebruik door één persoon en afgestemd op de ergonomische eisen met betrekking tot de gezondheid van werknemers.
Kortom: het juiste product (denk ook aan goed passende sokken!), op de juiste werkplek en aan de juiste voeten.
Een goede leverancier van veiligheidsschoenen zal graag pas- en meetservice op locatie verzorgen. Ook kan de arbovoorlichter van SBD in de toolbox PBM voor de dakdekker meer vertellen over de ins-en-outs van veiligheidsschoenen en andere PBM. 

Onderhoud en (tijdige) vervanging
Vergeet niet om de veiligheidsschoenen veilig te houden! Onderhoud ze goed en zorg voor tijdige vervanging. De levensduur van veiligheidsschoenen is afhankelijk van (werk)omgeving, frequentie van gebruik én onderhoud. Ga er ook niet vanuit dat de schoen nog goed is als er bijvoorbeeld een zwaar voorwerp op je voet valt of als je in een spijker trapt. Meld het incident en laat de schoen vervangen, dan hou je je voeten veilig en gezond!


 
< Vorige   Volgende >