Veilig en Gezond op het Dak
Gehoorschade in de bouw PDF Afdrukken E-mail

1 september 2016

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf bouwvakkers last heeft van gehoorschade door lawaai op de werkvloer. De Inspectie SZW gaat daarom in de laatste maanden van dit jaar extra streng controleren op geluid op bouwplaatsen.
Kennis- en adviescentrum Volandis, die het onderzoek uitvoerde, geeft aan dat 40% van de werknemers op een bouwplaats meldt last te Bescherming tegen lawaaihebben van lawaai. Ruim één op de vijf heeft ook problemen met horen, bij 13% is zelfs lawaaidoofheid vastgesteld. In 2014 kreeg het NCVB (Nederlands Centrum voor Beroepsziekten) 2490 klachten van gehoorschade, waarvan 2147 (ruim 86%) afkomstig uit de bouw.

Boetes
Met de extra strenge controle wil de Inspectie SZW bijdragen aan het voorkomen van gehoorschade en bouwvakkers meer bewust te maken van de gevolgen van lawaai op de werkvloer. De Inspectie zal direct optreden als de geluidsbelasting te hoog is. Slaat de decibelmeter hoger uit dan 85 dB(A) en dragen de werknemers geen gehoorbescherming, dan worden het werk stilgelegd en krijgt het bedrijf een boeterapport. 
De consequenties
Gehoorschade kan gevaarlijke gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat werknemers met een verslechterd gehoor waarschuwings- en instructiesignalen niet of slecht horen. De Inspectie benadrukt de verantwoordelijkheid van werkgevers: erop toezien dat werknemers goede gehoorbescherming dragen, het aanschaffen van geluidarme machines en markeren van werkplekken met een hoog geluidniveau.
Toolbox SBD ‘Herrie op het dak'
Dakdekkers zijn zich niet altijd bewust van het te hoge geluidsniveau waaraan zij worden blootgesteld. Branders, maar ook een heteluchtföhn, gaan ver over de maximaal toelaatbare norm van 85 dB(A). Daarom heeft SBD over dit risico een speciale toolbox beschikbaar. Voor vragen over lawaai of andere risico’s kunt u natuurlijk ook contact opnemen met de arbovoorlichters van SBD: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken (regio Noord) en Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken (regio zuid).

Download hier de SBD Toolbox herrie op het dak

 
< Vorige   Volgende >