Veilig en Gezond op het Dak
Zonder RI&E géén VCA PDF Afdrukken E-mail

12 maart 2013

Steeds meer auditors vragen bij de audit naar een actuele bedrijfs-RI&E (risico-inventarisatie en –evaluatie) met bijbehorend plan van aanpak. Terecht, want dat is immers de basis van goed arbobeleid. Voor kleine bedrijven is het vrij eenvoudig om aan deze verplichting te voldoGoede houding! Parkeren met verlengde steelen, zéker met ondersteuning van de arbovoorlichters van SBD. Het is wel van belang dat een bedrijf zich actief opstelt bij de totstandkoming van dit document en het belang ervan inziet. Een “dode RIE” – een stoffige map met formulieren op de onderste plank in de kast – is waardeloos en zonde van het papier! 

Het inzichtelijk maken van de risico’s die met de activiteiten van de bedrijfsvoering te maken hebben schept duidelijkheid; niet alleen voor werkgevers en werknemers maar ook voor de opdrachtgever. Het is niet handig als een bedrijf eerst voor VCA kiest en daarna pas een risico-inventarisatie en –evaluatie maakt. Dit hoort andersom te gebeuren. Het VCA-traject zal ook veel vlotter verlopen omdat de basis al gelegd is.

Maar…. er zit een opwaartse lijn in! Sinds 2011 hebben al vele kleine bedrijven gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een verkorte bedrijfs-RIE op te stellen met gebruikmaking van de VEBIDAK en MKB bouw branche-RI&E en ondersteuning door SBD. Bent u de volgende?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Weet u trouwens dat het door u ontwikkelde beleid voor gezond en veilig werken, vastgelegd in een plan van aanpak, de basis vormt voor het duurzaam inzetbaar houden van uw dakdekkers? Door dit beleid integraal uit te voeren bent u tevens een maatschappelijk verantwoord ondernemer! Een uitstraling die ook bij uw opdrachtgevers aanslaat. Meer hierover in een volgend artikel op de SBD-site.

 
 
< Vorige   Volgende >