Veilig en Gezond op het Dak
Waar moeten veiligheidsschoenen aan voldoen? PDF Afdrukken

Voetbescherming (veiligheidsschoenen) worden gedragen om te voorkomen dat verwondingen optreden als gevolg van het trappen in scherpe voorwerpen (spijkers). Verder zorgt de ingebouwde veiligheidsneus voor bescherming van de tenen en voorvoet tegen vallende voorwerpen.

In de bouwnijverheid is het verplicht om schoenen te dragen die zijn voorzien van een S3 codering, voor veiligheidslaarzen geldt een S5 codering.
SAS of SZ staat voor stalen tussenzool.
SN staat voor stalen neus.
Veiligheidsschoenen moeten voldoen aan EN-345 en codering S3.

De S3 codering houdt in dat de schoen een veiligheidsschoen is voor beroepsdoeleinden. De S3 veiligheidsschoen heeft minimaal een speciale veiligheidsneus die bescherming biedt tegen vallende voorwerpen en heeft verder een gesloten hiel, antistatische eigenschappen, een energieabsorberende hak, een waterdichte schacht, en een stalen tussenzool en bij voorkeur een geprofileerde loopzool. Dit laatste kan afhankelijk zijn van de uit te voeren werkzaamheden en de daarbij behorende risico's, anders kan men ook een keuze maken voor een ongeprofileerde loopzool (vlakke zool), bijvoorbeeld shingle werk en mineraal werk.

De specifieke afspraken voor dakdekkers zijn opgenomen in de Arbocatalogus Platte daken (www.arbocatalogus-plattedaken.nl).

 
< Vorige   Volgende >