Veilig en Gezond op het Dak
Loopbaanbeleid PDF Afdrukken

Loopbaanbeleid Bitumineuze & Kunststof Dakbedekkingsbranche

Loopbaanbegeleiding voor dakdekkers

Voor dakdekkers die vanwege gezondheidsbeperkingen te maken hebben met dreigende uitval in hun huidige beroep geldt de regeling van omscholing naar een ander beroep binnen of buiten de sector. Op grond van CAO bepaling artikel 8E kent SF BIKUDAK hierbij maximaal € 5.000 omscholingsbudget toe.

 

Enkele dakdekkers met geslaagd opleidingstraject naar nieuw beroep
DAKDEKKER begeleidt kansarme jongeren

Gerard Baas (56) was tot 2001 voorman dakdekker bij BOKO, een dakbedekkingsbedrijf te Wormerveer. Hij deed dit werk toen al 31 jaar.Door ziekte van zijn vrouw en de tijd en aandacht die hij daardoor voor het thuisfront nodig had, ging hij nadenken of hij nog verder kon met het beroep van dakdekker. Hij moest immers ook vaak ver van huis werken.

Gerard sprak hierover met zijn werkgever en er diende zich de mogelijkheid aan om tijdelijk als leermeester te worden ingezet. Het bleek een goede mogelijkheid om via detachering uit te vinden of hij op deze wijze een betere verhouding kon vinden in de balans tussen zijn zorg thuis en langer kunnen blijven werken.Inmiddels heeft Gerard als werkmeester een vast dienstverband bij de Dienst Werk en Inkomen van de Gemeente Amsterdam. Met veel passie en geduld begeleidt hij jongeren die hun schoolopleiding hebben afgebroken of andere problemen hebben om, via een leerwerkbaan, tot de arbeidsmarkt te kunnen toetreden.Gerard is verantwoordelijk voor het coachen van deze jongeren terwijl ze dakwerkzaamheden uitvoeren aan de forten van de Stelling van Amsterdam.

Timmerman wordt verkoper van badkamers

Voormalig timmerman Cees van Oudenallen (53) staat in Aalsmeer bij een bouwmarkt als verkoper in de showroom met badkamers en sanitair. “Hier kwamen altijd aannemers. Sinds de showroom erbij gekomen is, sturen ze ook hun klanten. Iedereen vindt het prettig dat ik weet hoe spullen gemonteerd worden en welke bouwkundige voorzieningen nodig zijn. In dat opzicht ben ik beslist een stap voor op de andere verkopers.”

Vanwege problemen met zijn knie moest hij stoppen als timmerman. Hij meldde zich bij het loopbaanproject in Noord-Holland en deed een beroepskeuzetest. Solliciteren deed hij zelf, “want ik wou hoe dan ook vóór het einde van mijn eerste ziektejaar een andere baan.” Hij had als werkvoorbereider bij een aannemer in Katwijk kunnen komen “maar dan had ik elke dag in de file gestaan.” Nu werkt hij tien minuten fietsen van zijn huis en houdt tijd over voor zijn hobby, de verkoop aan zzp’ers van kunststof kozijnen. “Een leuke bijverdienste, want als je uit de bouw komt, laat je financieel wel wat achter.  Het mooist vindt hij het als mensen hun loopbaan zelf sturen: “Ideaal is als je met 35 uit de bouw op kantoor komt. Dan stroom je door. Als je móet veranderen, heb je meer hulp nodig.”

Download hier nog meer voorbeelden: