Veilig en Gezond op het Dak
Bellen op de bouwplaats Afdrukken

15 december 2016 Veilig bellen op het dak

Dagelijks worden we draadloos overspoeld met informatie via e-mail, telefoon, appjes en facebook. Ook bij werkzaamheden op het dak gebeurt dit. De smartphone is niet meer weg te denken uit ons hulpmiddelenarsenaal. Want we maken allemaal dagelijks gebruik van een aantal functies van deze handcomputer.

De smartphone biedt veel kansen, maar kent zeker ook gevaarlijke aspecten. Daarom is het belangrijk er slim mee om te gaan en gebruik te maken van de mogelijkheden die het apparaat biedt.

Lees hier het artikel 'Bellen op de bouwplaats' van Jos Schouten op Arbeidsveiligheid.net

 

 

 
Tweede Sectorplan BIKUDAK van start gegaan Afdrukken

14 november 2016Joep Jansen

Per 1 november 2016 is het Sectorplan BIKUDAK 1 officieel afgerond en kan de balans worden opgemaakt. Het tweede Sectorplan is inmiddels op gang gekomen en er is nieuws te melden over de invoering van het Dakpaspoort en het Transitiehuis. Projectleider Joep Jansen licht in Roofs de ontwikkelingen toe.

Lees hier het volledige artikel in Roofs nr. 10 (november 2016)


 
Veiligheid op het dak met de arbovoorlichters van SBD Afdrukken

11 oktober 2016

 

De arbovoorlichters van SBD (de paritaire Stichting Bedrijfstakregelingen Dakbedekkingsbranche) zetten zich al meer dan 15 jaar in voor veilig en gezond werken op het dak. Hun adviezen op arbogebied zijn gebaseerd op de wetgeving en de Arbocatalogus Platte daken, deskundig, onafhankelijk én kosteloos. Zij zijn de beste coach voor dakdekkers en dakbedekkingsbedrijven. 

Een belangrijke activiteit van de arbovoorlichters van SBD (Paul Aalders en Ad Verhoeven) is het bezoeken van objecten op aanvraag. Hiervoor isPaul Aalders een apart formulier beschikbaar dat u hier kunt downloaden. Natuurlijk kunt u ook uw werkplanning mailen; dan nemen zij contact met u op.

U kunt ook een werkplekbezoek aanvragen als voorbereiding op een toolbox-meeting,. Tijdens de toolbox-meeting worden de geconstateerde bevindingen besproken (maatwerk). Werkgevers voldoen hiermee ook aan artikel 8 van de Arbowet (werkgevers-verplichting tot voorlichting, instructie en toezicht). SBD heeft toolbox-presentaties voor alle risico’s waarmee dakdekkers te maken hebben.

Ook voor andere zaken op het gebied van arbeidsomstandigheden en veiligheid (o.a. ondersteuning bij het opstellen van Ad Verhoevenuw arbobeleid, RI&E plus Plan van Aanpak, VCA-trajecten) kunt u contact met ons opnemen:

·        Paul Aalders (regio noordoost / noordwest): Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken ; 06-51806477
·        Ad Verhoeven (regio zuidwest / zuidoost): Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken ; 06-51806414

 
FNV Bouw opent meldpunt Veiligheid in de bouw Afdrukken

3 oktober 2016 Veilige werkplek

​Op 26 september 2016 opende FNV Bouw het meldpunt Veiligheid in de Bouw. Volgens de Inspectie SZW is het aantal ongevallen in de bouw fors toegenomen. Het aantal ernstige ongevallen steeg de eerste helft van 2016 met 14%, het aantal dodelijke ongevallen zelfs met 56% in vergelijking met het eerste half jaar van 2015. FNV Bouw vindt het aantal ongevallen onacceptabel en neemt de situatie zeer serieus.​ 

Willem Dijkhuizen, campagneleider Veiligheid in de Bouw: ‘Al jaren staat de bouw in de top drie van gevaarlijkste werkplekken in Nederland. Voor FNV Bouw is de maat vol, wij kijken niet aan de zijlijn toe hoe het aantal ongevallen en fatale ongevallen oploopt. Opdrachtgevers, aannemers en onderaannemers doen te weinig om het tij te keren. Daarom heeft FNV Bouw een campagne opgezet die vandaag start met de lancering van het meldpunt Veiligheid in de Bouw. Een bouwplaats is een gevaarlijke werkplek. Als er iets mis gaat, kunnen de gevolgen dramatisch zijn. Dat moeten we met man en macht voorkomen. Elk ongeval in de bouw is er één te veel.’ Lees hier het hele bericht


 
Gehoorschade in de bouw Afdrukken

1 september 2016

Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf bouwvakkers last heeft van gehoorschade door lawaai op de werkvloer. De Inspectie SZW gaat daarom in de laatste maanden van dit jaar extra streng controleren op geluid op bouwplaatsen.
Kennis- en adviescentrum Volandis, die het onderzoek uitvoerde, geeft aan dat 40% van de werknemers op een bouwplaats meldt last te Bescherming tegen lawaaihebben van lawaai. Ruim één op de vijf heeft ook problemen met horen, bij 13% is zelfs lawaaidoofheid vastgesteld. In 2014 kreeg het NCVB (Nederlands Centrum voor Beroepsziekten) 2490 klachten van gehoorschade, waarvan 2147 (ruim 86%) afkomstig uit de bouw.

Boetes
Met de extra strenge controle wil de Inspectie SZW bijdragen aan het voorkomen van gehoorschade en bouwvakkers meer bewust te maken van de gevolgen van lawaai op de werkvloer. De Inspectie zal direct optreden als de geluidsbelasting te hoog is. Slaat de decibelmeter hoger uit dan 85 dB(A) en dragen de werknemers geen gehoorbescherming, dan worden het werk stilgelegd en krijgt het bedrijf een boeterapport. 
De consequenties
Gehoorschade kan gevaarlijke gevolgen hebben. Zo kan het zijn dat werknemers met een verslechterd gehoor waarschuwings- en instructiesignalen niet of slecht horen. De Inspectie benadrukt de verantwoordelijkheid van werkgevers: erop toezien dat werknemers goede gehoorbescherming dragen, het aanschaffen van geluidarme machines en markeren van werkplekken met een hoog geluidniveau.
Toolbox SBD ‘Herrie op het dak'
Dakdekkers zijn zich niet altijd bewust van het te hoge geluidsniveau waaraan zij worden blootgesteld. Branders, maar ook een heteluchtföhn, gaan ver over de maximaal toelaatbare norm van 85 dB(A). Daarom heeft SBD over dit risico een speciale toolbox beschikbaar. Voor vragen over lawaai of andere risico’s kunt u natuurlijk ook contact opnemen met de arbovoorlichters van SBD: Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken (regio Noord) en Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken (regio zuid).

Download hier de SBD Toolbox herrie op het dak

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 31 - 45 van 47