Veilig en Gezond op het Dak
Ongevallen met hoogwerkers Afdrukken

2 mei 2017

88 ongevallen met hoogwerkers en verreikers in de afgelopen vijf jaar. Dat is de stand zoals die bekend is bij de Inspectie SZW.
Dat schrijft demissionair minister Asscher (SZW) in antwoord op Kamervragen van de SGP over de regels voor gebruik van hoogwerkers. In veel gevallen is de oorzaak van het ongeval het omvallen van de machine.

Jaarlijks 16 ernstige arbeidsongevallen met hoogwerkers
Bij die ongevallen met hoogwerkers en verreikers werden in totaal 96 personen slachtoffer van een arbeidsongeval. GemidSchaarhoogwerker met veilige uitstapdeld bekeken komt dit neer op 16 ernstige ongevallen met hoogwerkers per jaar met een of meer werknemers als slachtoffer. Niet meegenomen in de genoemde cijfers zijn ongevallen met torenkranen.

Niet opvolgen gebruiksvoorschrift vaak oorzaak ongeval
Volgens Asscher gebeuren ongevallen met hoogwerkers en verreikers vaak doordat de gebruikers de gebruiksvoorschriften en veiligheidsinstructies niet opvolgen die de fabrikant bij de machine heeft gevoegd. Soms ook ligt de oorzaak van de ongevallen bij aanpassing van de machine door de gebruikers zelf. Dan zijn de ongevallen het gevolg van het gebruik van de machine op een andere manier dan waar die voor bedoeld en ontworpen is.
Recentelijk heeft de Inspectie SZW de brochure ‘Werken op hoogte vanuit een werkbak’ gepubliceerd. In deze brochure zet de inspectiedienst de regels op een rij die gelden voor het gebruik van machines en/of werkbakken. Een toename van het aantal ongevallen met werken vanuit een werkbak vormde de directe aanleiding om deze brochure te publiceren.

Afspraken hoogwerkers in Arbocatalogus Platte daken
In de Arbocatalogus staan per risico afspraken over de daarvoor te nemen maatregelen. Bij werken op hoogte is in bepaalde situaties de hoogwerker een geschikte oplossing. Bij inzet van de hoogwerker is het van belang om goede voorlichting en instructie te geven. SBD heeft hiervoor de toolbox ‘Veilig werken met hoogwerkers’ opgesteld. Voor aanvullend advies kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de arbovoorlichters van SBD (Paul Aalders en Ad Verhoeven).

 
SBD op de Bouwbeurs Afdrukken

26 januari 2017Bouwbeurs 6 t/m 10 februari 2017

Van maandag 6 t/m vrijdag 10 februari 2017 vindt in de Jaarbeurs te Utrecht de tweejaarlijkse Bouwbeurs plaats 'Voor mensen die het gaan maken'

Onder het groPaul Aalders op de Bouwbeurste aantal deelnemers vindt u dit jaar ook SBD. Samen met VEBIDAK en TECTUM staan wij in stand nummer 11.F065 (hal 11). Onze arbovoorlichters, Paul Aalders en Ad Verhoeven, zijn aanwezig om uw vragen op het gebied van arbo en veiligheid in de dakbedekkingsbranche te beantwoorden. Hun deskundige adviezen zijn conform de afspraken in de ArbocatDe stand op de Bouwbeurs alogus Platte daken en naar de laatste stand der techniek. Dus bezoek onze stand met uw vragen over o.a.: 

  • Opstellen arbobeleid
  • Opstellen en toepassen bedrijfs- en project-RI&E plus Plan van Aanpak
  • Voorlichting en instructie aan de dakdekker op het dak

Want: mensen die het gaan maken moeten dit VEILIG doen!

 » GEBRUIK DEZE LINK EN KRIJG GRATIS TOEGANG


 
Vallen bovenaan in top 10 arbeidsongevallen Afdrukken

16 januari 2017Beveiliging dakkapel

Vallen van minder 2,5 meter hoogte is het meest voorkomende ongeval in de bouw. In 2015 hebben 680 bouwvakkers hierdoor letsel opgelopen. Wegschietende voorwerpen zorgen in vijfhonderd gevallen voor ongelukken met verzuim tot gevolg.

Dat blijkt uit de top 10 met arbeidsongevallen in de bouw. De lijst is samengesteld op basis van gegevens van Arbouw. lees hier verder

Bron: Cobouw.nl

 

 

 
Bellen op de bouwplaats Afdrukken

15 december 2016 Veilig bellen op het dak

Dagelijks worden we draadloos overspoeld met informatie via e-mail, telefoon, appjes en facebook. Ook bij werkzaamheden op het dak gebeurt dit. De smartphone is niet meer weg te denken uit ons hulpmiddelenarsenaal. Want we maken allemaal dagelijks gebruik van een aantal functies van deze handcomputer.

De smartphone biedt veel kansen, maar kent zeker ook gevaarlijke aspecten. Daarom is het belangrijk er slim mee om te gaan en gebruik te maken van de mogelijkheden die het apparaat biedt.

Lees hier het artikel 'Bellen op de bouwplaats' van Jos Schouten op Arbeidsveiligheid.net

 

 

 
Tweede Sectorplan BIKUDAK van start gegaan Afdrukken

14 november 2016Joep Jansen

Per 1 november 2016 is het Sectorplan BIKUDAK 1 officieel afgerond en kan de balans worden opgemaakt. Het tweede Sectorplan is inmiddels op gang gekomen en er is nieuws te melden over de invoering van het Dakpaspoort en het Transitiehuis. Projectleider Joep Jansen licht in Roofs de ontwikkelingen toe.

Lees hier het volledige artikel in Roofs nr. 10 (november 2016)


 
<< Begin < Vorige 1 2 3 4 Volgende > Einde >>

Resultaten 31 - 45 van 49