Veilig en Gezond op het Dak
Ongevallen met hoogwerkers Afdrukken

2 mei 2017

88 ongevallen met hoogwerkers en verreikers in de afgelopen vijf jaar. Dat is de stand zoals die bekend is bij de Inspectie SZW.
Dat schrijft demissionair minister Asscher (SZW) in antwoord op Kamervragen van de SGP over de regels voor gebruik van hoogwerkers. In veel gevallen is de oorzaak van het ongeval het omvallen van de machine.

Jaarlijks 16 ernstige arbeidsongevallen met hoogwerkers
Bij die ongevallen met hoogwerkers en verreikers werden in totaal 96 personen slachtoffer van een arbeidsongeval. GemidSchaarhoogwerker met veilige uitstapdeld bekeken komt dit neer op 16 ernstige ongevallen met hoogwerkers per jaar met een of meer werknemers als slachtoffer. Niet meegenomen in de genoemde cijfers zijn ongevallen met torenkranen.

Niet opvolgen gebruiksvoorschrift vaak oorzaak ongeval
Volgens Asscher gebeuren ongevallen met hoogwerkers en verreikers vaak doordat de gebruikers de gebruiksvoorschriften en veiligheidsinstructies niet opvolgen die de fabrikant bij de machine heeft gevoegd. Soms ook ligt de oorzaak van de ongevallen bij aanpassing van de machine door de gebruikers zelf. Dan zijn de ongevallen het gevolg van het gebruik van de machine op een andere manier dan waar die voor bedoeld en ontworpen is.
Recentelijk heeft de Inspectie SZW de brochure ‘Werken op hoogte vanuit een werkbak’ gepubliceerd. In deze brochure zet de inspectiedienst de regels op een rij die gelden voor het gebruik van machines en/of werkbakken. Een toename van het aantal ongevallen met werken vanuit een werkbak vormde de directe aanleiding om deze brochure te publiceren.

Afspraken hoogwerkers in Arbocatalogus Platte daken
In de Arbocatalogus staan per risico afspraken over de daarvoor te nemen maatregelen. Bij werken op hoogte is in bepaalde situaties de hoogwerker een geschikte oplossing. Bij inzet van de hoogwerker is het van belang om goede voorlichting en instructie te geven. SBD heeft hiervoor de toolbox ‘Veilig werken met hoogwerkers’ opgesteld. Voor aanvullend advies kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met de arbovoorlichters van SBD (Paul Aalders en Ad Verhoeven).

 
17 maart: landelijke veiligheidsdag bouw Afdrukken

2 maart 2017

Brancheorganisaties Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de Aannemersfederatie Nederland (AFNL) hebben een landelijke veiligheidsdag in het leven geroepen: Bewust Veilig. Directe aanleiding: het stijgend aantal ongevallen in de bouwsector. Met name bij risico’s als valgevaar, onveilige omgang met machines en gereedschap en problematische communicatie op de bouwplaats.Landelijke veiligheidsdag

Eerste veiligheidsdag op 17 maart
De eerste veiligheidsdag zal plaatsvinden op vrijdag 17 maart. En zal daarna elk jaar op de derde vrijdag van maart worden gehouden.

Veilig en gezond werken is belangrijk. Iedereen wil aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig naar huis, en aan het eind van zijn loopbaan gezond en fit met pensioen. Er zijn regels voor veilig werken, maar volgen we die regels en gebruiken we de beschermende middelen ook allemaal goed? Kortom, zijn we dagelijks wel genoeg bezig met onze veiligheid en die van onze collega's? Op 17 maart staan we hier extra bij stil, want het gaat niet alleen om de eigen veiligheid, maar ook om die van collega’s en iedereen met wie we samenwerken. Want veilig werken is de verantwoordelijkheid van álle partijen die samenwerken in een project.

De Inspectie SZW heeft zich inmiddels ook aangesloten bij Bewust Veilig. Inspecteurs zullen het land intrekken om bouwers te wijzen op gevaarlijke situaties.

Meer informatie: www.bewustveilig.com

 
Website CAO BIKUDAK online Afdrukken

16 februari 2017
Logo

De website www.caobikudak.nl is online gegaan. De site biedt informatie over de Collectieve Arbeidsovereenkomst voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven (CAO BIKUDAK). In de praktijk is dat de CAO voor de dakbedekkingsbedrijven en hun werknemers die hoofdzakelijk actief zijn op het platte dak.

Op de website zal in eerste instantie vooral basisinformatie te vinden zijn, zoals de CAO-teksten zelf en nieuwsberichten over de CAO. Daarnaast worden enkele onderdelen van de CAO uitgelicht zoals lonen en vergoedingen, vakantie en roostervrije dagen. Het is de bedoeling de website verder uit te breiden met nadere uitleg van bepaalde CAO-artikelen en thema’s zoals scholing en veiligheid.

De website www.caobikudak.nl is een gezamenlijk initiatief van partijen bij de CAO voor de Bitumineuze en Kunststof Dakbedekkingsbedrijven. Dat zijn werkgeversvereniging VEBIDAK en de vakbonden FNV Bouw en CNV Vakmensen.

 
 
SBD op de Bouwbeurs Afdrukken

26 januari 2017Bouwbeurs 6 t/m 10 februari 2017

Van maandag 6 t/m vrijdag 10 februari 2017 vindt in de Jaarbeurs te Utrecht de tweejaarlijkse Bouwbeurs plaats 'Voor mensen die het gaan maken'

Onder het groPaul Aalders op de Bouwbeurste aantal deelnemers vindt u dit jaar ook SBD. Samen met VEBIDAK en TECTUM staan wij in stand nummer 11.F065 (hal 11). Onze arbovoorlichters, Paul Aalders en Ad Verhoeven, zijn aanwezig om uw vragen op het gebied van arbo en veiligheid in de dakbedekkingsbranche te beantwoorden. Hun deskundige adviezen zijn conform de afspraken in de ArbocatDe stand op de Bouwbeurs alogus Platte daken en naar de laatste stand der techniek. Dus bezoek onze stand met uw vragen over o.a.: 

  • Opstellen arbobeleid
  • Opstellen en toepassen bedrijfs- en project-RI&E plus Plan van Aanpak
  • Voorlichting en instructie aan de dakdekker op het dak

Want: mensen die het gaan maken moeten dit VEILIG doen!

 » GEBRUIK DEZE LINK EN KRIJG GRATIS TOEGANG


 
Vallen bovenaan in top 10 arbeidsongevallen Afdrukken

16 januari 2017Beveiliging dakkapel

Vallen van minder 2,5 meter hoogte is het meest voorkomende ongeval in de bouw. In 2015 hebben 680 bouwvakkers hierdoor letsel opgelopen. Wegschietende voorwerpen zorgen in vijfhonderd gevallen voor ongelukken met verzuim tot gevolg.

Dat blijkt uit de top 10 met arbeidsongevallen in de bouw. De lijst is samengesteld op basis van gegevens van Arbouw. lees hier verder

Bron: Cobouw.nl

 

 

 
<< Begin < Vorige 1 2 3 Volgende > Einde >>

Resultaten 16 - 30 van 42